2.7.2012

Mitä muuta löytyy TaideAittojen läheltä?


Taideaitoilla vierailun voi toteuttaa myös osana laajempaa kulttuurikierrosta tai "tutkimusmatkailua" Sammatin seudulla. 

Taideaitoille voi tulla vaikkapa piipahtamalla ensin erikoisessa "sisustustavaratalossa", Kasvihuoneilmiössä 110 tien ("vanha" Turuntie) ja Sammattiin vievän 104 tien risteyksessä.  Paikalla kaikkea mahdollista "roipetta, roinaa ja romantiikkaa", vähän jokaiselle jotain, enemmän tain vähemmän tarpeetonta tai  tarpeellista. Myös kohtuu hintainen lounas tai muuta purtavaa.

Kasvihuoneilmiöstä on n. 4,5km Taideaitoille. Pohjoisesta, Kasvihuoneilmiöstä päin tultaessa näyttelypaikka on tien vasemmalla. Opasteet tuovat kulkijat perille.

Taideaittojen lähistöllä, 500m Sammattiin päin, on Sammattiseuran ylläpitämä Miinan Mökki. Tässä Paikkarin risteyksessä olevassa mökissä on koko kesän ajan viikottain vaihtuvia pieniä näyttelyitä.  Minnan Mökki on avoinna (lähes) päivittäin 11-17.  

Samasta risteyksestä käännyttäessä hieman etäämmällä on Elias Lönnrothin syntymäkoti Paikkarin Torppa. Jos tähän kauniilla paikalla olevaan pari sataa vuotta vanhaan asumukseen tai vaikkapa Kalevalan kantaisän kehtoon haluaa tutusta samalla kun käy TaideAitoilla, niin silloin kannattaa paikalle tulla välillä keskiviikko-sunnuntai, jolloin torppa on avoinna päivittäin klo 12-16. 

Lisää paikkarin Torpasta  wikipedian sivuilta

Paikkarin Torpan mäellä järjestetään myös vuosittain Kalevala-henkiset Sampo-juhlat jonka ajankohta on ollut yleensä sunnuntai joka osuus aivan heinäkuun alkuun tai kesäkuun viimeisille päiville. Samana päivänä Sammatissa järjestetään myös markkinat.

Hyvä päivä Sammattilaisen taideannoksen nauttimiseen on myös 20.7.2013 joilloin Paikkarin Torpan alueella järjestetään Paikkari Performance-tapahtuma.  Muita Paikkarin tapahtumia löytyy Paikkari-infosta

TaideAitoilta 2km Sammattiin päin löytyy pieni uimaranta avain tien vierestä ja tien toiselta puolelta Sammatin Kievari, jos liikunnan tarve tai laadukkaampi nälkä pääsevät yllättämään. 

Jos vielä on intoa tutkia Sammatin taidetarjontaa, niin Lohilammen perinnemuseon yhteydestä löytyy Sammatin Taidenavetta (Valkamäentie 2), jossa yleensä on ollut heinäkuussa paikallisten taiteilijoiden yhteisnäyttely. Navetta on ollut avoinna kuten museokin ti-su klo 12-16. 

Taidenavetalle kannattaa kääntyä Karjalohjan risteyksestä heti kauniin puisen kirkon kohdalta. Matkaa Taidenavetalle  on Sammatista useampia kilometrejä. Ja edelleen ajattaessa päädytään Karjalohjalle ja sitä kautta reittiä voi jatkaa Fiskarin ja Bilnäsin suuntaan.


Sammatin kirkon lähellä keskustassa on myös Sammatin pieni kesätori, joka on avoinna keskiviikkoisin klo 16-19 ja lauantaisin klo 9-13. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti