27.6.2011

TaideAitat 2011 -lehdistötiedote

Hulvatonta menoa - Kaikki mitä ikinä haluat tietää piirtämisestä

Vanhoissa aitoissa pidettävä kesänäyttely on jälleen avoinna Lohjan Sammatissa heinäkuussa. Taidegraafikot Simo ja Pekka Hannula esittelevät taiteen teon keskeisen perusasian, piirtämisen.

Näyttelyssä saa hyvän käsityksen siitä miten piirustustaito hankitaan. Esillä on harvinaista ABC-Piirustuskoulun kurssimateriaaliin perustuvaa aineistoa. ABC-Piirustuskoulu järjesti vuodesta 1937 aina 70-luvun taitteeseen kunnianhimoisia kirjekursseja, jotka toimivat monen maamme eturivin taiteilijan ensimmäisenä opinahjona. Kun Simo Hannula aloitti kirjekoulunsa vuonna 1946, niin koulun johtavana opettajana toimi Unto Pusa. Tehtävät olivat vaativia ja kurssimateriaali tähtäsi hyvän piirustustaidon oppimiseen. Koulun tunnuslauseena oli "ken osaa kirjoittaa, oppii myös piirtämään".

Näyttelyssä lähestytään piirtämistä myös toisesta suunnasta. Ekspandismissa piirtäminen unohdetaan perinteisessä mielessä. Piirtämisen käsitteet kuten aihe, hahmottelu ja sommittelu sivuutetaan ja piirtämisestä tulee henkinen harjoitus, meditaatiohetki tai aivojumppaa. Yksinkertaisiin merkkeihin ja yksityiskohtiin keskittymällä tavoitellaan rauhoittumista, kaiken muun unohtamista. Kyseessä on hapuilu jonnekin piirtämisen - ja ehkä myös taiteen tekemisen - alkutilaa kohti, aikaan kauan ennen piirustuksenopettajia ja taidekäsityksiä. Jonnekin sinne milloin raapustettiin ensimmäiset merkit nuotiolla hiiltyneellä puun palalla.

Mieleenpainuvan taide-elämyksen tarjoavat taidegraafikot Simo ja Pekka Hannula. Esillä myös taidegrafiikaa ja kollaaseja sekä suomen kautta aikojen eniten palkitut Ex Librikset.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti