6.7.2013

Vapise Salmela, Sammatti rules!

Tänään Hesarissa oli Harri Mäcklinin kirjoittama varsin tyly arvio suomen suosituimman kesänäyttelyn Taidekeskus Salmelan tarjonnasta: "Salmelasta tuli toritaidekauppa".  Arvio pitää mielestäni hyvin paikkansa. Esillä on jotain samansuuntaista kuin aiempinakin vuosina joina olen käynyt paikalla pettymässä antiin. Jatkossa en enää Salmelaan mene.

Onneksi suomesta löytyy myös näyttelyitä, jotka voivat yllättää positiivisesti laatutietoisen taiteenystävän tarjonnallaan. Tähän mennessä tulleen hyvän palautteen perusteella rohkenen väittää että tämän kesäinen TaideAitat on tasokas näyttely. Kiiltokuvia täältä on turha hakea, eivätkä taidekentän muoti-ilmiöt tai taidesijoitusasiantuntijoiden naistenlehdissä suosittelemat "nyt nousussa olevat" taiteilijat kuulu meidän ohjelmistoon. Konserttimusiikin sijaan näyttelyvieraita viihdyttää pihalla pari räkättirastasta ja tuulessa humisevat haavat. Ja "kahvilasta" saa kahvia aivan ilmaiseksi, jos sattuu paikalle samaan aikaan kun näyttelynpitäjän kahvihammasta kolottaa.

Miksi ihmeessä hyvät ihmiset menette sankoin joukoin Salmelaan pettymään ja rahojanne tuhlaamaan pääsymaksuihin ja toritaiteeseen kun Sammattissa saatte katsella viimesen päälle taidetta täysin ilmaiseksi?

Kuva Torniaitasta tämän vuotisesta näyttelystä. Sammatti rules! Tulossa naapuriin Paikkari performance ja Taidenavetta, muutama kilometri Karjalohjalle päin, on tänään avattu kolmeksi viikoksi.

4 kommenttia:

 1. Kiitos hienoista taideaitoista! Tänä vuonna kokonaisuus oli mielestäni todella hyvä, sillä nyt eivät graafikot kisanneet keskenään, vaan mukana oli grafiikkaa, upeita maalauksia ja valokuvia, jokaisella oma kielensä ja sointinsa.
  Salmelassa en ole vielä käynyt, mutta meillä niinkuin aika monessa aamukahvipöydässä eri puolella Etelä-Savoa pohditaan, olisiko uskottava HeSab kritiikkiä vai nähtävä itse. Aiomme vielä nähdä kaiken itse.
  Entinen opettajani sanoi, että näytteöy on hyvä, jos sieltä löytääyhdenkin kiinnostavan työn, kaikesta ei tarvitse tykätä ja osa menee aina ohi. Teillä tykkäsin lähes kaikesta, mutta Salmelan kokoisessa kompleksissa on aina ollut niitä, jotka eivät sykähdytä.
  Salmela on yksi kaikkein parhaiten markkinoiduista tapahtumista ja siitä voivat lähes kaikki muut näyttelyt ottaa oppia. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä pitkin vuotta, media hoidetaan hyvin. Taide on myös bisnestä.
  Sammatissa voisi olla lähes Salmelan kokoinen tapahtumaympäristö, jos kaikki näyttelyn pitäjät ja nähtävyydet saataisiin saman sateenvarjon alle, yhteinen esite tai näyttelypassi tai jotain. Yhteisvoimin markkinointikin voisi onnistua.

  VastaaPoista
 2. Kiitos kommentista ja mukavaa reissua Salmelaan jos sinne menette. Tapahtumayhteisö kuulostaa hyvältä, mietin vain resursseja, kun nytkin homma meillä toteutetaan oman ja läheisten hartiapankin avulla ilman sen kummenpia apuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hartiapankkihommaksi loistava suoritus!

   Poista